Dietetika

Kľúčom k úspechu každej terapie je spolupráca klienta. V rámci TČM je práve dietetika možnosťou, ako môže klient zefektívniť liečbu a cez postupnú zmenu návykov prispievať k obnove svojho zdravia. Čínska medicína neprikladá až tak váhu výživovým parametrom, čiže obsahu vitamínov, minerálov a stopových prvkov, čo je zase doménou západnej medicíny, ale potraviny majú podľa jej filozofie tropizmus k jednotlivým orgánom zangfu a meridiánom, napríklad cibuľa a cesnak sa dávajú do súvislosti s pečeňou, pohánka so srdcom, obilniny so slinivkou (pankreas) a slezinou… atď. Ďalej majú jednotlivé zložky potravy účinok aj termický, bez ohľadu na to, či ich vytiahneme z chladničky alebo nie, budú organizmus „ochladzovať“, alebo otepľovať. Napríklad rajčiny telo ochladzujú, kým vlašské orechy navyšujú jang (teplo). Celkovo sa dá povedať, že jedálniček sa výrazne odvíja od zdravého sedliackeho rozumu, od sezónnych jedál. Na zimu sa odporúča zeleninu nakvasiť a tak získavať cenné vitamíny, čo je pre telo aj ekológiu prospešnejšie, ako konzumovať citrusové plody. Tie sú naopak žiaduce počas leta. V rámci starostlivosti dostáva klient dotazník „Týždeň pod lupou“, do ktorého si zaznamenáva čas, jedlo, fyzický pohyb i emócie počas uplynulých dni v týždni. Dotazník sa následne prechádza s terapeutom a v prípade potreby sa jedálniček postupne upravuje.